Info voor de wadlopers!

Aanmelding Wadlopen zondag 8 juli gesloten.

Zo’n dertig Froomboschers inclusief aanhang gaan aanstaande zondag het Wad op.

Alhoewel we zoveel mogelijk alle deelnemers persoonlijk informeren met de laatste details plaatsen we ook op de Froombosch-website en onze Facebook-pagina de meest belangrijke informatie voor deze tocht.

Helaas kun je je niet meer aanmelden.

Vertrek

Degene die dat wil kan om 08:15 uur gezamenlijk bij de Ruitenvelder (Ruitenweg 39, Froombosch) vertrekken. Carpoolen is mogelijk, maar we vragen je dat zelf te regelen. Iedere deelnemer die zich heeft aangemeld voor de whatsappgroep kan elkaar hiervoor weten te vinden.

Om 09:15 uur willen we je vragen aanwezig te zijn bij Het informatie Paviljoen (HIP) in Lauwersoog. 59 kilometer vanuit Froombosch volgens de routeplanner, dus reken maar uit hoeveel tijd de reis er naar toe je gaat kosten. HIP is gevestigd op Haven 6, 9976 VN Lauwersoog. Dit ten behoeve van je navigatie.

In Lauwersoog kun je op een aantal plaatsen parkeren. Betaald parkeren kun je aan de linkerzijde van de weg N-361 (zie linker-pijl foto). Gratis parkeren is mogelijk door een stukje terug te rijden (afslag Haven). Dan zie je op een gegeven moment een onverharde parkeerplaats (zie rechter-pijl foto). Vanaf deze parkeerplaats is het ongeveer 700 meter lopen naar HIP.

Om 09:30 uur stappen we met elkaar op een boot. Deze brengt ons naar het startpunt op het Wad. Vervolgens begint de wadlooptocht naar Schiermonnikoog.

Verwachte aankomst op het eiland is 13:15 uur.

Je kleding

Belangrijk: schoenen die je goed kunt vastmaken, zoals oude (enkelhoge) Allstars. Die je niet kunt verliezen tijdens het lopen over klei, schelpen en door het slik.  

Wegzakken tot aan je knieën, ook dát kan gebeuren. Maar met (ongetwijfeld) humor helpt een van je mede-wadlopers je vast weer omhoog (foto-momentje…) 

Neem een rugzakje mee, met daarin iets te eten, voldoende water, eventueel je camera en schone schoenen (en zonodig sokken) voor de terugtocht.

Vergeet niet zonnebrand mee te nemen, om jezelf te beschermen. Er wordt veel zon verwacht.

Op Schier

Aangekomen op Schier gaan we lunchen bij “de Tjattel”. De lunch is à la carte.

De lunch wordt aan de leden van Dorpsbelangen aangeboden door de Vereniging Dorpsbelangen Froombosch. Niet leden vragen we een eigen bijdrage.

Terug naar wal

De boot vanaf Schier terug naar Lauwersoog vaart af om 16:30 uur en 19:30 uur.

Het is uiteraard jouw of jullie eigen keuze welke je neemt.  En hoe je daar komt.

Hiervoor zijn geen extra kosten, je kunt gewoon opstappen.

Deelnamekosten

De deelnamekosten voor deze dag zijn € 33,- voor leden van Dorpsbelangen Froombosch en € 40,- voor niet-leden.

Als je niet wilt mee-lunchen en liever je eigen boterham meeneemt is dat natuurlijk prima. De prijs bedraagt dan voor zowel leden als niet-leden €33,-.

Wil je ons alsjeblieft per omgaande doorgeven – als je dat nog niet hebt gedaan – of je wilt meelunchen? Dit in verband met de reservering bij de Tjattel. Horen we niets van je, dan gaan we ervan uit dat je mee luncht.

Wil je het bedrag dat bij jou past graag vóór zondag 8 juli overmaken op rekeningnummer NL69 RABO 0359 4546 23 ten name van R. Spakman onder vermelding van Wadlopen.

Onder vermelding van de namen van de personen voor wie je het bedrag overmaakt.

Indien betaling op deze manier jou niet tijdig lukt, dán graag contant en gepast betalen aan Koos Spakman, voorzitter Dorpsbelangen Froombosch, bij aankomst bij het HIP vóór aanvang van de tocht.

Wanneer je onverhoopt moet afzeggen wordt het bedrag uiteraard aan je teruggestort.

Neem gepast geld mee!

Voor zover we dat nog hebben….maar!

De kosten voor de bus vanaf de plaats waar we op Schier ná het lopen aankomen naar het dorp zijn voor eigen rekening. Dat is circa drie euro. Het is ongeveer 4 kilometer lopen, dus misschien breng je dat makkelijk op.

De buskosten ná het lopen en ná de lunch – of wát je ook verder wilt doen – naar de boot en richting het vaste land… ook die zijn voor eigen rekening.

Daar moet je gepast betalen.

We kijken naar je uit! Tot zondag.

Bestuur (en tevens deelnemers!) Dorpsbelangen Froombosch

Koos Spakman

Marcèle Westerdijk

Erik Wilthof

Ronald Vos

 

De parkeermogelijkheden in Lauwersoog in beeld.

(Foto volgt)

 

Oud papier

Aanstaande zaterdag 8 december wordt er vanaf 9:30 uur weer oud papier gehaald. Vergeet niet op tijd je papier bij de weg te zetten!

Wil je op de hoogte blijven wanneer er oud papier wordt gelopen, schrijf je dan nu in voor de OPA-mail. Leden van deze lijst krijgen één week voor de Oud Papier Actie een e-mail ter herinnering.

Opa

De nieuwe ophaaldata voor schooljaar 2018-2019 zijn als volgt:

 • Zaterdag 8 december 2018 vanaf 9:30u
 • Zaterdag 9 februari 2019 vanaf 9:30u
 • Vrijdag 12 april 2019 vanaf 18:30u
 • Vrijdag 5 juli 2019 vanaf 18:30u

U kunt de data ook terugvinden in de kalender op deze site.

Voortgang in ontwikkelingen Dorpshuis

Het is weer de hoogste tijd voor nieuwe informatie over ons dorpshuis. Er is veel gebeurd de afgelopen periode en dus is er ook veel te melden.

Op stoom!

Tijdens de laatste presentatie op de avond van Vereniging Dorpsbelangen hebben we (de werkgroep Dorpshuis Froombosch) verteld waar we mee bezig waren. We hadden toen al belangrijke stappen gezet, maar waren ook aan het zoeken naar de juiste vervolgstappen en de nodige ondersteuning daarbij. En daar is gelukkig veel in verbeterd. We zijn echt op stoom! Met financiële hulp van de gemeente Midden-Groningen hebben we professionele ondersteuning kunnen krijgen. Jan van der Bij van het bureau CMO STAMM gaat ons helpen om een kansrijk plan te maken voor het dorpshuis. Jan heeft dit al voor een groot aantal dorpshuizen in Noord-Nederland gedaan en kent het klappen van de zweep. Hij komt met nieuwe ideeën voor activiteiten in het dorpshuis, weet wat haalbaar is en vooral ook wat niet, kent de juiste wegen naar financiële potjes en weet hoe we een sluitende begroting kunnen krijgen. De ondersteuning van de gemeente biedt ook nog eens ruimte voor de inzet van een architect. Ons doel hierbij is nog steeds om een dorpshuis te krijgen dat financieel gezond is, dat een essentiële rol speelt in de leefbaarheid van het dorp en ruimte biedt aan de wensen die er in het dorp zijn.

Belangrijke keuzes

Om nog even het geheugen op te frissen: we willen in het dorpshuis zes belangrijke functies onderbrengen: sport en spel / bruine kroeg / eten en drinken / jeugdhonk / buitenruimte en zalenverhuur. Hierbij waren zowel nieuw- als verbouw van de Ruitenvelder in beeld. Inmiddels weten we dat nieuwbouw waarschijnlijk te hoog gegrepen is. Niet alleen omdat nieuwbouw meer gaat kosten, maar ook omdat we daarmee waarschijnlijk de gymzaal zullen verliezen. De gymzaal is gekoppeld aan de aanwezigheid van de school. Als de school straks weg is, zal er geen geld beschikbaar zijn om een nieuwe gymzaal te bouwen. Ook de gewenste vergroting naar wedstrijdformaat voor volleybal, zaalvoetbal en basketbal lijkt moeilijk te realiseren. Maar we blijven hierin nog wel zoeken.

Een ander besef dat steeds duidelijker wordt, is dat we toe moeten naar een exploitatie waarin vrijwilligers een belangrijke rol hebben. Het dorpshuis draait nu jaarlijks verlies. Dat is uiteraard geen houdbare zaak. Als we toe willen naar meer functies en ruimere openingstijden is dat alleen haalbaar als de uren geleverd worden met vrijwillige inzet. Zo kun je de kosten omlaag brengen en de opbrengsten omhoog. In alle kleinere dorpshuizen in Noord-Nederland werkt dat zo. Of er in Froombosch genoeg mensen zijn die een rol willen vervullen, zal de komende tijd duidelijk moeten worden.

Om de kosten omlaag te brengen en het gebouw toekomstbestendig te maken, willen we toe naar een energieneutraal pand. We hebben deze wens neergelegd bij de architect. Ook kijken we naar mogelijkheden om het schoolgedeelte te behouden en een nuttige invulling te geven die meerwaarde heeft voor het dorp. In de uitstraling van het hele pand hebben we een duidelijk beeld voor ogen:  open en licht! Een terras aan de voorkant heeft hierbij belangrijke functie om de verbinding te leggen tussen binnen en buiten.

En nu verder

In korte tijd zal de werkgroep elf sessies voor de planvorming met Jan van der Bij doorlopen. Dit is nodig omdat we een deadline hebben van 31 oktober. Dan moet ons plan worden gepresenteerd aan de gemeente. De sessies zijn gericht op drie onderdelen: het bouwkundige deel (hoe krijg je onze wensen in het pand en wat gaat dat kosten), de exploitatie (een verdienmodel dat jaren stand kan houden), en de juridische organisatie. We hebben al een aantal stappen doorlopen en de architect is ook al voorzien van het programma van eisen.

Bij verschillende sessies zullen we dorpsgenoten vragen om aan te schuiven, zodat we een brede denktank hebben en goed gebruik kunnen maken van de kennis en de wensen die er in het dorp zijn. Ook onderhouden we uiteraard nauw contact met Vereniging Dorpsbelangen en Stichting Ruitenvelder. Zoals het nu lijkt vindt er op 3 oktober een presentatie voor het dorp plaats. Dit is ruim voor de deadline bij de gemeente, zodat ideeën en wensen nog meegenomen kunnen worden.

Waar iedereen nu alvast over na kan denken is de vraag: wat ga jij straks doen voor het nieuwe dorpshuis? Zoals al eerder gemeld is de inzet van veel vrijwilligers nodig om de plannen haalbaar te maken. Er zijn veel verschillende manieren om je nuttig te maken voor het dorpshuis. Van bardienst en onderhoud van een website tot het vegen van het plein en schoonmaken van de gymzaal. Er is voor iedereen vast wel iets dat past!

 

Michiel, Henk, Anja, Klaas Jan, Karen, Martijn (en Jan van der Bij)

 

ALV Vereniging Dorpsbelangen Froombosch – 23 juni

Algemene Ledenvergadering van Vereniging Dorpsbelangen Froombosch

 1. Opening
 2. Notulen vorige vergadering
 3. Verslag van de activiteiten afgelopen jaar
 4. Verslag van de financiën
 5. Bestuurswisselingen
 6. Vooruitblik
 7. Stand van zaken werkgroep dorpshuis
 8. Rondvraag

Iedereen die nog de stukken wil inzien wordt van harte uitgenodigd vanaf 14:30 uur bij “Heel Froombosch bakt” aan de leestafel. Je kunt ook op deze link klikken voor het jaarverslag.

We zien jullie graag aanstaande zaterdag 23 juni tussen 14:30 en 17:00 uur bij ons dorpshuis.

 

 

Wadlopen – 8 juli

Komende zomer organiseert Vereniging Dorpsbelangen Froombosch (VDF) weer een wadlooptocht. Dit jaar is een jubileumeditie; het is de 10e keer dat de tocht georganiseerd wordt.
Wadlopen is een avontuurlijke bezigheid. Tijdens een ontspannen wandeling maak je kennis met het wad. Onderweg kom je vaargeulen, gedeeltes bedekt met schelpen en slik tegen.
Voor het wadlopen heb je een goede conditie nodig. De wandeling is pakweg 12 km lang en duurt iets meer dan 3 uur. Omdat je vanaf Schiermonnikoog weer naar huis moet is het verstandig om een paar droge schoenen mee te nemen in een rugzak. Als wandelschoenen op het wad kun je het beste een paar oude schoenen gebruiken.
Twee ervaren gidsen begeleiden de deelnemers tijdens de wandeling. Ze geven uitleg bij bijzondere waarnemingen en beantwoorden vragen over de tocht en de omgeving.
Zorg voor wat eten en drinken voor onderweg!

 

De dag ziet er als volgt uit:
– Uiterlijk 9:15 uur aanwezig in Lauwersoog. Vertrekpunt is het Informatie Paviljoen.
Parkeren kan gratis of betaald. Gratis is een stukje lopen, betaald is dichtbij het vertrekpunt. Deelnemers kunnen ook gezamenlijk vertrekken bij de Ruitenvelder (verzamelen en vertrek om 08:15 uur)
– 9:30u op de boot.
– 10:00u start lopen.
– Pakweg 13:15u aan wal op Schiermonnikoog.
– Pakweg 13:30u in het dorp. De begeleiders regelen de bus.
– Lunch bij de Tjattel, aangeboden door VDF.
– 16:30u/19:30u kan terug gevaren worden.
– Deelnemers dienen minimaal 150 cm groot te zijn. Leeftijdsgrens; vanaf 12 jaar.

Kosten wadlopen: leden betalen €33, niet-leden €40.
Buskosten op Schiermonnikoog zijn voor eigen rekening. Lunch incl. consumptie worden aangeboden door VDF.
Opgave vóór 1 juli: dorpsbelangen@froombosch.com

wadlopen

Vrijwilligers gevraagd!

De toekomst is nog onduidelijk, maar we moeten het samen doen!

Voor de Stichting Ruitenvelder, Vereniging Dorpsbelangen Froombosch en de
Werkgroep Dorpshuis Froombosch is het belangrijk om te weten wat het draagvlak is in
het dorp om te willen en kunnen helpen bij diverse activiteiten.
Heb je belangstelling om te helpen als vrijwilliger? Stuur dan een mail met je naam, adres en telefoonnummer naar dorpshuisfroombosch@gmail.com en geef daarin aan bij welke van onderstaande activiteiten je zou willen helpen en hoe vaak.

 • Horeca (bijvoorbeeld frituur, catering, feesten, bardienst)
 • Activiteiten (bestaande zoals bijvoorbeeld de pubquiz of de dorpsdag, maar ook nieuwe)
 • Jeugd (bijvoorbeeld ondersteuning jeugdhonk of specifieke activiteiten voor de jeugd)
 • Diverse schoonmaakwerkzaamheden
 • Bestuursfunctie

Vrijwilligers gevraagd

Symposium ‘Aardbevingen – de huurder in de knel’

Huurders in het aardbevingsgebied worden geconfronteerd met immateriële schade en lopen op tegen ingrijpende renovatieplannen waar ze weinig invloed op hebben. Ook is het voor huurders onduidelijk op welke termijn hun woningen worden versterkt.

Aardbevingschade aan huurwoning in Uithuizen
Huurhuis met schade als gevolg van aardbevingen, ontstaan door de gaswinning door de NAM. Uithuizen, 2015.

Dat liet Woonbondconsulent voor de provincie Groningen Sylvo Gaastra onlangs weten op radio 1(externe link).

Deltaplan aanpak sociale woningbouw

Gaastra riep op tot een Deltaplan waarin de corporaties die actief zijn in het aardbevingsgebied komen tot een duidelijke planning voor het versterken en verduurzamen van duizenden sociale huurwoningen. ‘Er zijn ongeveer 20.000 woningen die aangepakt moeten worden. Het tempo is bijzonder laag.‘ Huurders moeten vervolgens ook goed betrokken worden bij de renovatie van hun woning. Gaastra: ‘Dat is een forse operatie waarbij huurders weken, soms maanden in een bouwproject wonen.’

Symposium huurders aardbevingsgebied

In samenwerking met HuurdersPlatform Aardbevingen Groningen (HPAG) organiseert de Woonbond op vrijdag 16 februari het symposium ‘Aardbevingen – de huurder in de knel‘. Het symposium in Appingedam begint om 10.15 uur met o.a. de volgende sprekers: Ronald Paping, directeur van de Woonbond; Lex de Boer, directeur-bestuurder van woningcorporatie Lefier; Winfried de Haan, directeur van De Haan advocaten; en Suzanne Top, secretaris van het Groninger Gasberaad.

Bron: www.woonbond.nl

Darttoernooi Roet’n Pieltjes

Dartclub Roet’n Pieltjes organiseert op zaterdag 3 maart het Froombosch Open Toernooi in MFC Ruitenvelder.

Aanvang: 19:00 uur. Zaal open en start inschrijving: 18:00 uur.

Inleg is €5,-. Het inleggeld is tevens het prijzengeld.

Inschrijving vooraf is mogelijk via Sieb de Groot (sieb.degroot@gmail.com, 0641160421) of Marcel Bos (marcel530@msn.com, 0646091722), of aan de bar in MFC Ruitenvelder.

Elke eerste 180‘er per persoon is goed voor een gratis consumptie!

Dartclub