Coronapandemie: Wat gebeurt er nog in Froombosch?

Uitgelicht

Door de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus en de maatregelen van het kabinet om ons te beschermen, ziet het leven er voor ons allemaal even heel anders uit. Dat brengt onzekerheden met zich mee. In deze moeilijke periode ligt onze eerste en voornaamste zorg bij de veiligheid van onze dorpsgenoten. We willen ervoor zorgen dat we onze veiligheid borgen, daarom volgen wij  zoveel mogelijk de adviezen en voorschriften van de overheid en het RIVM op.

Dat wil zeggen dat de activiteiten van de Vereniging Dorpsbelangen Froombosch grotendeels opgeschort zullen worden.

Concreet:

4 april Oud Papier Actie : gaat wel door

April: ALV wordt uitgesteld tot nadere berichtgeving. Mocht je een specifieke vraag hebben, stel die gerust via ons e-mailadres: dorpsbelangen@froombosch.com.

April : Pubquiz wordt uitgesteld tot nadere berichtgeving

4 Mei: Dodenherdenking gaat niet door op de begraafplaats in Froombosch. Er wordt nagegaan op welke wijze we toch aandacht kunnen geven aan deze herdenking. Houd hiervoor onze berichtgeving via deze website en de Facebook-pagina Froomboschters in de gaten.

Ruitenvelder gesloten

In verband met de maatregelen om het coronavirus in te dammen is MFC de Ruitenvelder tot en met 6 april gesloten.

Activiteiten die zouden plaatsvinden worden waar mogelijk naar een latere datum verplaatst.

Oud Papier Actie (OPA) – nieuwe stijl

Beste dorpsgenoten.

Het verzamelen en ophalen van oud-papier gaat dit jaar veranderen.

Jarenlang zijn we bij alle huizen langs geweest om het oud-papier op te halen met tractoren en karren of met auto’s en aanhangwagens. Een grote groep vrijwilligers hebben zich hiervoor met veel plezier ingezet. Na afloop was er altijd tijd en ruimte om nog even na te babbelen onder genot van een kop koffie, vaak met een versnapering. De opbrengst kwam ten goede voor activiteiten van het openbaar onderwijs in het dorp. Waarvoor onze dank!

Op zaterdag 1 februari 2020 vanaf 09:30 uur doen we het ophalen voor een laatste keer op deze manier.

Vanaf april zal het ophalen van oud-papier op een andere wijze gebeuren.

 • Ieder adres krijgt een container voor het verzamelen van oud-papier.
 • Het ophalen gebeurt 1 keer in de 6 weken
 • Een tijdschema wordt ruim op tijd bekendgemaakt door de gemeente in de afvalwijzer.
 • Het ophalen gebeurt met een perskraakwagen van Virol.
 • Het ophalen gebeurt door dezelfde groep vrijwilligers.
 • Indelen van de vrijwilligers wordt gecoördineerd door de vereniging dorpsbelangen Froombosch (VDF)
 • Er is door de gemeente een gegarandeerde subsidie toegezegd per opgehaalde kg oud-papier
 • De opbrengst komt op de balans van de VDF. De opbrengst zal worden besteed aan dorpsactiviteiten.

Natuurlijk zullen er vragen komen. Stel deze gerust. We proberen dan zo spoedig mogelijk met een antwoord te komen.

Vriendelijke groet,

Vereniging Dorpsbelangen Froombosch

Dorpscoöperatie “Het Lint Verbindt” van start

In het lint Froombosch, Slochteren en Schildwolde staat de leefbaarheid onder druk door krimp, vergrijzing, aardbevingen en het verdwijnen van voorzieningen. De drie lintdorpen hebben de handen in elkaar geslagen om de leefbaarheid, noaberschap en informele zorg zo te kunnen vormgeven dat onze dorpsgenoten, waaronder kwetsbare groepen, in principe levenslang in hun dorp kunnen blijven wonen.

De dorpen willen verder en dat kan!

Door het oprichten van een dorpscoöperatie kan er nu al vorm worden gegeven aan het in stand houden én verbeteren van de leefbaarheid in het Lint.

Vanuit Vereniging Dorpsbelangen Froombosch denken we mee hoe verdere invulling gegeven kan worden aan dit initiatief. Meer informatie is te vinden op de website van de dorpscoöperatie.

McDonalds

Zoals in diverse media is bekend gemaakt heeft McDonalds het voornemen om een restaurant te openen op bedrijventerrein Rengerspark. Zie bijvoorbeeld: RTV Noord

VDF is door enkele bewoners benaderd met de vraag of er iets te ondernemen valt tegen de komst van dit restaurant. VDF heeft géén mening over het wel of niet moeten verwelkomen van McDonalds in onze gemeente. Wél hebben we bezwaar tegen de bijbehorende mast van 40m hoog en de daarop te plaatsen lichtreclame, wat voor een groot deel van de dorpsbewoners te zien zal zijn. (Voor het beeld: dat is 10m hoger dan de loods en lichtreclame van Essity (Mölnlycke/SCA))

Gemeente Midden-Groningen is bezig om het bestemmingsplan van het Rengerspark te wijzigen zodat de vestiging van restaurants en bijbehorende reclamemasten mogelijk wordt. VDF heeft haar zienswijzen op deze wijziging aan de gemeente kenbaar gemaakt. In het kort gaan deze over:

 • de vergunningsafwijzing van een soortgelijk restaurant in 2003 door de provincie t.b.v. het behoud van het landelijk gebied.
 • bezwaar tegen de hoogte van de mast (in héél Nederland staan maar twee masten van McDonalds die ook 40m zijn, de rest is aanmerkelijk lager).
 • de locatie van het restaurant op het Rengerspark: Bij een locatie direct aan de A7 is een minder hoge mast nodig.
 • de hoeveelheid, lichtsterkte en brandduur van de reclame op de mast.
 • de verantwoordelijkheid van de gemeente ten aanzien van het Nationaal Preventieakkoord.
 • het volbouwen van het Rengerspark (alle kans dat een volgende uitbreiding tussen het zonnepark en Froombosch komt te liggen).
 • de kans op het bouwen van (licht)masten door andere bedrijven.
 • het totale gebrek aan directe voorlichting door de gemeente aan ons als omwonenden.

Voor vragen u mailen naar dorpsbelangen@froombosch.com

De volledige zienswijze is hier te downloaden.

’t Bokkeblad heeft een artikel geschreven over de zienswijzen van de Verenigingen Dorpsbelangen Froombosch & Kolham. Dat is hier te lezen.

Hij (zij?) staat er!

De snelheidsdisplay is geplaatst.

Het had wat voeten in aarde. Gesprekken en emails over en weer met de gemeente Midden Groningen. Die overigens in een prettig contact verliepen. Ook, los van onze wens, er zijn weinig middelen door onder andere bezuinigingen, waardoor er een behoorlijke vertraging ontstond in de ons toegezegde uitvoering.

Na een lang gekoesterde dorpswens is vandaag een (tijdelijk) snelheidsdisplay geplaatst op de Hoofdweg. Ter hoogte van het einde van het fietspad, tegenover nummer 97.

Wij hebben al enkele groene duimen ontvangen… niet harder dan 50! Dorpsbelangen hoopt op een positief effect van het plaatsen van deze snelheidswaarschuwing. Ondertussen zoeken we naar een meer permanente oplossing, waarbij we ook de gemeente blijvend zullen betrekken.

Doe je mee om Froombosch bruisend te houden?

De organisatie van activiteiten wil Dorpsbelangen graag zo goed mogelijk in stand houden. Zelf ervaren we hoe leuk het is om iets voor ons mooie dorp te doen. We zoeken enthousiaste mede-bewoners die met ons de schouders willen zetten onder het bruisend houden van Froombosch.

We hebben in kaart gebracht wat er zoal aan activiteiten is. En waar een vraag ligt om ondersteuning en helpende handen. Soms kortdurend. Zo nu en dan iets eenmalig. Ook enkele zaken waar iemand voor langere tijd zijn of haar mag inzetten. Doe je mee? Laat het ons weten.

Wat we bieden: leuke ontmoetingen en blije gezichten! Onkosten worden vergoed. Is er iets waaraan jij een steentje wil bijdragen ten behoeve van het dorp? Stuur dan een mailtje naar dorpsbelangen@froombosch.nl We nemen dan contact met je op. Je kunt ook vrijblijvend bellen of appen met Ronald Vos, secretaris van Dorpsbelangen, op 06 2955 4308. Hij kan je meer vertellen.